Deskundig en gespecialiseerd
Persoonlijk en betrokken
Rechtstreeks en goed bereikbaar

Welke stappen moet ik nemen bij een echtscheiding?

Deskundig en gespecialiseerd
Persoonlijk en betrokken
Rechtstreeks en goed bereikbaar

Scheiden stap 2: scheiding aanvragen

Het aanvragen van de scheiding gaat via de rechter. Een advocaat bij scheiding, zoals Carlijn Rouwet, kan het verzoek tot echtscheiding indienen. Ook kunt u bij de rechter terecht als een scheiding van tafel en bed een betere oplossing is.

De rechtbank spreekt de echtscheiding uit. Daarvoor dient een verzoek tot echtscheiding aan de rechtbank te worden gedaan. Een advocaat, zoals Carlijn Rouwet, dient deze aanvraag aan de rechtbank te doen. Als echtgenoten samen met elkaar afspraken hebben gemaakt, dan legt Carlijn deze afspraken vast in een overeenkomst, ook wel een echtscheidingsconvenant genoemd, en wordt dit echtscheidingsdocument getekend door de echtgenoten. In die gevallen kan er dan een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding aan de rechtbank worden gedaan. In dat geval kan er snel worden gescheiden. Als echtgenoten er niet samen uitkomen of een van beiden wenst eerder een verzoek tot echtscheiding te doen, dan spreken we van een eenzijdig verzoek tot echtscheiding. U kunt dus ook scheiden als de ander dat niet wil. De rechter zal dan beslissingen nemen over de gevolgen van de scheiding.

Scheiden stap 3: scheiding definitief maken

Nadat een verzoek tot echtscheiding is gedaan, zal de rechter de echtscheiding uitspreken. In het geval dat echtgenoten de echtscheiding via een gemeenschappelijk verzoek aan de rechter voorleggen, alle stukken compleet zijn en er door de rechter geen vragen zijn, dan zal de rechter de echtscheiding uitspreken zonder dat hij/zij de echtgenoten hoeft te zien. De echtscheiding procedure verloopt dan volledig op papier. Als er wel geschillen zijn tussen echtgenoten, dan zal de rechter u en uw echtgenoot wel willen zien om vragen te kunnen stellen aan u of uw advocaat bij scheiding, zoals Carlijn Rouwet. In beide gevallen wordt de echtscheiding door de rechtbank uitgesproken.

Vervolgens zorgt uw advocaat ervoor dat de uitspraak wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk heeft plaatsgevonden. Pas nadat die inschrijving heeft plaatsgevonden is de echtscheiding definitief. Bij een scheiding van tafel en bed is de scheiding van tafel en bed pas officieel wanneer die is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De echtscheiding beschikking dient binnen zes maanden te zijn ingeschreven bij de gemeente, anders verliest de uitspraak zijn geldigheid.

Advies over het regelen van een scheiding en de aanvraag van een scheiding

Een goede echtscheiding advocaat, zoals Carlijn Rouwet, kan u hierover meer informatie geven. U kunt vooraf gratis juridisch advies inwinnen. Maak hiervoor gebruik van het contactformulier op deze website. Hier vult u uw naam, e-mailadres en telefoonnummer in. Hierna zal Carlijn als advocaat zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Houd ook de blogposts onder actueel op deze website goed in de gaten. In deze posts vindt u namelijk veel juridische informatie over echtscheidingen, alimentatie en vergelijkbare zaken.

Gratis advies?

    Gratis advies ontvangen?

    Wilt u gratis juridisch advies? Dan kunt u gebruik maken van het contactformulier. Na het invullen van uw naam, e-mailadres en telefoonnummer zal Carlijn spoedig contact met u opnemen. Het is ook geen slecht idee om de blogposts van Carlijn goed door te nemen. In deze blogs leest u veel nuttige informatie. Doordat de blogposts geschreven zijn door een advocaat in Arnhem, kunt u er zeker van zijn dat de informatie nuttig is.

    Gratis intakegesprek aanvragen Bel voor advies op maat