Carlijn Rouwet Advocatuur Beoordeling door klanten: /10 beoordelingen

Wilt u gratis advies?

Een hypotheek aanvragen gedurende een scheiding, is dat mogelijk? Wanneer u van uw ex-partner gaat scheiden, is het goed voor te stellen dat u een eigen woonruimte zoekt om niet meer samen in huis te verblijven. De sfeer kan immers aanzienlijk omslaan nadat u hebt aangegeven te willen scheiden. Veelal vragen mensen zich af of het mogelijk is om gedurende een hypotheek tijdens de scheiding aan te vragen. Een belangrijke vraag hierbij is of u in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden met uw ex-partner in het huwelijksbootje bent gestapt. Weten wat u precies nodig heeft bij scheiden en een huis kopen? Neem meteen contact op met Carlijn Rouwet Advocatuur. Als advocaat familierecht adviseer ik u over de mogelijkheden voor een hypotheek tijdens de scheiding. Als scheidingsadvocaat in Enschede beschik ik over een ruime ervaring met de volledige echtscheidingsprocedure, zoals de omgangsregeling voor de kinderen, verdelen van de woning en inboedel en partner- en kinderalimentatie. Neem gelijk contact op voor meer informatie over scheiden in Enschede.

Hypotheek tijdens scheiding bij (beperkte) gemeenschap van goederen

Voor scheiden en een huis kopen hoeft u niet te wachten totdat de echtscheidingsprocedure is afgerond. In 2012 is er namelijk een wet ingevoerd waarin wordt vermeld dat de gemeenschap van goederen beëindigd wordt vanaf het ogenblik dat het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend. Alle goederen die u vanaf dat moment aanschaft, behoren tot uw privé-eigendom. U hoeft dus niet te wachten totdat de rechter uitspraak heeft gedaan, en heeft geen toestemming van uw ex-partner nodig voor het aanschaffen van een koopwoning. Een woning die u aanschaft voordat het verzoekschrift is ingediend bij de rechter, behoort dus wél in de gemeenschap van goederen. U bent in deze situatie beiden woningeigenaar en dient de hypotheek beiden te voldoen.

Toestemming voor de hypotheek tijdens de scheiding noodzakelijk

Nadat u een verzoekschrift tot echtscheiding heeft ingediend, mag u zonder toestemming van uw ex-partner een huis aanschaffen. Voor het afsluiten van een hypotheek geldt echter dat u wel toestemming van uw ex-partner nodig heeft. Als u de koopwoning betaalt met eigen middelen, hoeft u dus geen rekening te houden met uw ex-partner. Voor een hypotheek geldt dit echter niet. Weigert uw ex-partner om toestemming te geven voor de hypotheek tijdens de scheiding, terwijl daar geen gegronde redenen voor zijn? Laat dan uw familierecht advocaat Enschede een machtiging indienen bij de rechtbank. Het is daarnaast aan te raden dat u de toestemming van uw ex-partner opneemt in het echtscheidingsconvenant. Zodra de scheiding door de rechter wordt uitgesproken, keert de koopwoning met terugwerkende kracht terug naar uw privé-eigendom. Als echter om wat voor reden dan ook de scheiding niet doorgaat, hoort de woning bij de gemeenschap.

Hypotheek tijdens scheiding bij huwelijkse voorwaarden

Wanneer u met uw ex-partner onder huwelijkse voorwaarden in het huwelijk bent getreden en de woning niet bij de huwelijkse voorwaarden in betrokken, kunt u gedurende het scheiden een nieuwe woning aanschaffen. Het huis behoort dan namelijk niet direct tot de gemeenschap met uw ex-partner. Is het huis echter niet van de huwelijkse voorwaarden uitgesloten, dan hoort deze binnen de gemeenschap. Dit betekent dat het huis in dat geval voor de helft verdeeld moet worden, zelfs als het echtscheidingsverzoek al is gedaan.

Ex-partner uitkopen met hypotheek tijdens scheiding

Zijn zowel u als uw ex-partner eigenaar van een koopwoning en is een van u van plan om in de woning te blijven wonen? Dan dient de andere partner de vertrekkende partner uit te kopen. Het is hierbij mogelijk om de hypotheek hoger te maken, of eigen middelen in te zetten. Uiteraard dient uw hypotheekverstrekker hiervoor toestemming te geven. Welk bedrag aan de vertrekkende partner moet worden voldaan, hangt af van de verkoopwaarde van de koopwoning en de resterende schuld van de huidige hypotheek. Bij overwaarde dient u de helft van dit bedrag aan uw ex-partner te voldoen. Is de verkoopwaarde van het huis echter lager dan de hypotheekschuld? Dan dient u deze restschuld te verdelen, en dient de vertrekkende partner deze schuld aan de partner te voldoen die in het huis blijft wonen.

Nieuw huis kopen na het scheiden

Wilt u beiden de woning verkopen en allebei een nieuw huis kopen, dan heeft u de eerste drie jaar recht op de bijleenregeling. Dit houdt in dat als u winst maakt bij het verkopen van uw huidige woning, u dit bedrag dient te gebruiken bij het aanschaffen van een nieuw huis. Bij een scheiding met onderwaarde geldt dat de restschuld tussen u beiden wordt verdeeld. Veelal dient u een nieuwe hypotheek tijdens de scheiding aan te vragen voor een woning. Het scheidingsproces kan echter enorme veranderingen met zich teweegbrengen voor uw financiële situatie, bijvoorbeeld vanwege een alimentatie en aanpassingen in de toeslagen. Als advocaat voor de scheiding help ik u om de veranderingen in kaart te brengen, zodat u een transparant en helder overzicht van uw financiële mogelijkheden heeft. Wilt u meer weten over de opties voor een hypotheek bij scheiding? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor meer inlichtingen. Stuur hiervoor een bericht naar carlijn@rouwetadvocaat.nl of neem telefonisch contact op met 06-30734877.