Partneralimentatie, hoe lang?

Zodra u bent van plan om uit elkaar te gaan, gelden de wettelijke regels van het huwelijk niet meer. Op één uitzondering na: de onderhoudsverplichting. Ondanks dat u gescheiden van elkaar leeft, blijft u voor een bepaalde periode verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dit wordt ook wel de alimentatieverplichting genoemd. Hoe lang dient echter alimentatie te worden voldaan? Carlijn Rouwet Advocatuur in Arnhem beschikt over een jarenlange ervaring op het gebied van het familierecht, alimentatie en echtscheidingen. Vraag direct een gratis intakegesprek met onze familierecht advocaat in Arnhem aan voor meer informatie over de alimentatieperiode in uw situatie.

Verschillende soorten alimentatie
Allereerst is het van belang om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten alimentatie. Zo bestaat de partneralimentatie en de kinderalimentatie.
Partneralimentatie
Bij de partneralimentatie draagt de ex-partner verplicht bij in de kosten, wanneer een van de partners onvoldoende inkomsten heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. In de meeste situaties heeft een van de partners recht op partneralimentatie. Voor het toekennen van deze alimentatie wordt bijvoorbeeld gekeken naar de levensstandaard tijdens het huwelijk, de behoefte van de ontvanger van alimentatie en de draagkracht van de partner die de alimentatie dient te voldoen. De hoogte van de partneralimentatie kan hierdoor per situatie verschillen. Zorg daarom dat uw alimentatie advocaat de juiste berekening voor de alimentatie maakt.
Kinderalimentatie
Gaat u scheiden en zijn er een of meerdere minderjarige kinderen bij betrokken? Dan dient veelal een van de ouders een kinderalimentatie te betalen. Kinderalimentatie is volgens de wet verplicht, als het kind niet over voldoende inkomsten beschikt om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien. De kinderalimentatie is onder andere bedoeld voor het betalen van opleidingskosten en het bekostigen van hobby´s en sporten. Deze wettelijke regeling geldt zowel voor getrouwde als niet getrouwde partners. Voor de hoogte van de alimentatie onderzoekt de rechter de behoefte van het kind en de draagkracht van de partner die de alimentatie voldoet.

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?
Als u over te weinig inkomsten beschikt, heeft uw ex-partner de verplichting om partneralimentatie aan u te betalen. U kunt zelf met uw ex-partner afspreken hoe lang de termijn van partneralimentatie duurt. Zodra de afgesproken periode eindigt, stopt ook de betalingsverplichting. Zijn er echter geen regels gemaakt over de termijn van de betaling? Dan bepaalt de wet wat de lengte van de partneralimentatie zal zijn. De wettelijke duur van de partneralimentatie is vanaf 1 januari 2020 gewijzigd.

Duur van partneralimentatie vanaf 1 januari 2020
Sinds 1 januari 2020 geldt een maximale termijn van de partneralimentatie van vijf jaar. Als het huwelijk of het geregistreerd partnerschap echter korter dan tien jaar duurde, geldt een kortere alimentatieverplichting. In dat geval is de maximale termijn van de partneralimentatie identiek aan de helft van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ter verduidelijking: Als u zes jaar was getrouwd, heeft de partneralimentatie een maximale duur van drie jaar.

Uitzonderingen op hoofdregel duur partneralimentatie
Er gelden drie uitzonderingen op de hoofdregel van een maximale termijn van vijf jaar:
- U heeft samen met uw ex-partner kinderen. In dat geval beeïndigd de partneralimentatie op het moment dat het jongste kind twaalf jaar is.
- U bent samen met uw ex-partner langer dan vijftien jaar getrouwd geweest en uw ex-partner ontvangt binnen tien jaar AOW. In dat geval duurt de partneralimentatie tot het moment dat de alimentatieplichtige AOW krijgt.
- U bent geboren voor of op 1 januari 1970 en bent langer dan vijftien jaar getrouwd. Ook krijgt u over meer dan tien jaar AOW. In dat geval is de lengte van de partneralimentatie tien jaar.
Zijn er meerdere uitzonderingen op uw situatie van toepassing? In dat geval geldt de langste termijn.
Begin van betaling partneralimentatie
De termijn voor het betalen van partneralimentatie begint op het moment dat de scheiding officieel is afgerond. Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap geldt als moment wanneer de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Bij een scheiding van tafel en bed geldt als moment het tijdstip waarop de scheiding in het huwelijksgoederenregister is ingeschreven.

Veranderingen in de situatie van uw ex-partner
Na verloop van tijd kan de situatie van u of uw ex-partner veranderen. U of uw ex-partner gaat bijvoorbeeld meer verdienen, waardoor hij of zij in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien. U stapt opnieuw in het huwelijk, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. In deze gevallen schakelt u een familierecht advocaat in om de partneralimentatie te wijzigen, waardoor de lengte van de alimentatieverplichting verandert.

Carlijn Rouwet Advocatuur bij partneralimentatie
Carlijn Rouwet Advocatuur in Arnhem begeleidt cliënten in procedures rondom de partner- en kinderalimentatie. Met een persoonlijke en betrokken visie en ruime ervaring binnen het familierecht is Carlijn Rouwet zeer gespecialiseerd op het gebied van alimentatie. Wilt u graag meer inlichtingen over de duur van de partneralimentatie in uw situatie? Maak een vrijblijvend kennismakingsgesprek via de website voor meer informatie over de duur van de alimentatie.

Gratis advies?
Gratis advies ontvangen?
Wilt u gratis juridisch advies? Dan kunt u gebruik maken van het contactformulier. Na het invullen van uw naam, e-mailadres en telefoonnummer zal Carlijn spoedig contact met u opnemen. Het is ook geen slecht idee om de blogposts van Carlijn goed door te nemen. In deze blogs leest u veel nuttige informatie. Doordat de blogposts geschreven zijn door een advocaat in Arnhem, kunt u er zeker van zijn dat de informatie nuttig is.