Carlijn Rouwet Advocatuur Beoordeling door klanten: /10 beoordelingen

Wilt u gratis advies?

Bij een scheiding maakt u met uw ex-partner afspraken over de opvoeding en omgang van de kinderen in het ouderschapsplan. Zo kunt u ervoor kiezen om samen met uw ex-partner co-ouderschap aan te gaan. In dat geval verdeelt u onderling met uw ex-partner de opvoed- en zorgtaken, met daarbij behorende kosten. In veel gevallen kiezen ouders voor een 50/50-verdeling, maar ook 60/40 is een veelvoorkomende optie. Hetzelfde geldt voor de kosten die gemoeid zijn met de opvoeding van de kinderen. Wat zijn echter de regels voor co-ouderschap en alimentatie?

Alimentatie berekenen bij co-ouderschap

Sommigen gaan ervan uit bij co-ouderschap geen alimentatie wordt voldaan. Dit klopt echter niet. Zelfs bij co-ouderschap betaalt de ex-partner met het hoogste inkomen een klein bedrag aan de ex-partner met het laagste inkomen. Voorop staat dat uw kind in ieder huishouden in een vergelijkbare situatie leeft. Zo is het van belang dat uw kind niet bij de ene ex-partner de nieuwste gadgets kan aanschaffen, terwijl bij de andere ouder het kind enkel over een pop beschikt. Door middel van de kinderalimentatie wordt de situatie bij beide huishoudens gelijk getrokken. Voor de alimentatie berekenen bij co-ouderschap geldt echter wel dat het bedrag lager zal zijn dan bij een andere omgangsvorm.

De hoogte van de kinderalimentatie berekenen bij co-ouderschap

Voor de ex-partner met een hoger inkomen zal het eenvoudiger zijn om de kosten te dragen dan voor de ex-partner met een lager inkomen. De ex-partner met een hoger inkomen zal dan ook kinderalimentatie voldoen aan de andere partner, om scheve verhoudingen te voorkomen. Ook kan kinderalimentatie worden vastgelegd, omdat in de alledaagse praktijk toch blijkt dat de kinderen vaker bij een van de ex-partners verblijven. Om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen bij co-ouderschap let de rechter onder meer op de draagkracht van de ouders en de hoeveelheid dagen dat de kinderen bij de ouders verblijven.

Co-ouderschap en alimentatie bij de rechtbank

Als u op goede voet staat met uw ex-partner, kunt u kinderalimentatie berekenen bij het co-ouderschap door onderling afspraken te maken. Is dit niet mogelijk, dan spreekt de rechtbank uit hoeveel alimentatie er bij het co-ouderschap moet worden voldaan. Als advocaat alimentatie geef ik u graag juridisch advies over de hoogte van de alimentatie in uw situatie. Meer weten over de hoogte van de alimentatie of over scheiden in Enschede? Neem dan contact op met mij als familierecht advocaat via carlijn@rouwetadvocaat.nl of op 06-30734877.