Een eenzijdige scheiding aanvragen
U wilt van uw partner scheiden, maar hij of zij wilt niet meewerken. In dat geval is het veelal niet mogelijk om tot goede afspraken te komen om het echtscheidingsproces netjes af te wikkelen. Zelf juridische stappen ondernemen om de echtscheiding te regelen is in dat geval noodzakelijk. U heeft hierbij een advocaat voor de scheiding nodig om een verzoekschrift voor de echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Hoe verloopt een eenzijdige scheiding? En op welke manier kan een advocaat familierecht u ondersteunen bij eenzijdig scheiden? Als ervaren scheidingsadvocaat in Arnhem geef ik u professioneel juridisch advies over de scheidingsprocedure. Van A tot Z behartig ik uw belangen, zodat het scheidingsproces zo soepel en vlot mogelijk verloopt. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.


Wat is eenzijdig scheiden?
Bij een eenzijdige scheiding heeft slechts één van de partners de wens om te scheiden. Als u degene bent die de scheiding in zijn werk wilt zetten, neemt u uw eigen familierecht advocaat in Arnhem in de arm. Uw ex-partner zal het namelijk volledig niet met u eens zijn, en waarschijnlijk niet willen meewerken tijdens de procedure. De advocaat dient namens u bij de rechtbank een eenzijdig verzoekschrift tot scheiden in.

Eenzijdig scheiden en nevenvoorzieningen aanvragen
Samen met uw advocaat stelt u het verzoekschrift tot echtscheiding op. U geeft hierbij aan dat u het huwelijk wilt beëindigen. Bovendien kunt u bij het eenzijdige verzoekschrift nevenvoorzieningen aanvragen. Deze voorzieningen gaan over elementen die met de scheiding te maken hebben, zoals een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen, een (tijdelijke) oplossing voor wie in de woning mag verblijven of partner- en kinderalimentatie. De rechter spreekt de echtscheiding uit als het huwelijk tussen u en uw ex-partner duurzaam ontwricht is.
Het nadeel van een eenzijdige scheiding
De voornaamste nadelen van een eenzijdige scheiding zijn de langere periode van het volledige echtscheidingsproces en de hogere kosten.
• De duur van een eenzijdige scheiding
Een gemeenschappelijke scheiding duurt korter dan een eenzijdige scheiding. Zo heeft bij eenzijdig scheiden uw ex-partner na het indienen van het eerste verzoekschrift tot echtscheiding zes weken om een verweerschrift voor te leggen. Bovendien mag de advocaat van uw ex-partner uitstel hierop aanvragen. Daarna vindt bij de scheiding op tegenspraak een rechtszitting plaats, waarop de rechter uitspraak doet. Zodra de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken, geldt er een termijn van drie maanden waarbij zowel u als uw ex-partner in hoger beroep kan gaan. In sommige gevallen kan het dan ook een half jaar duren voordat een echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven. Bij een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding vraagt u samen met uw ex-partner de scheiding bij de rechtbank aan en doet de rechtbank uitspraak na zes weken.
• De kosten van een eenzijdige scheiding
Bij eenzijdig scheiden dienen zowel u als uw ex-partner een advocaat in te schakelen. In tegenstelling tot bij een gemeenschappelijke scheiding, maakt u beiden advocaatkosten. Als u het over veel zaken niet eens bent met uw ex-partner, besteedt uw advocaat bovendien veel tijd aan de scheiding. Hierdoor kunnen de kosten oplopen in vergelijking met een gemeenschappelijke scheiding.

Wanneer is de eenzijdige scheiding definitief?
U bent definitief van uw ex-partner gescheiden op het moment dat de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand is opgenomen. Dit dient te gebeuren in de gemeente waar u met uw ex-partner in het huwelijk bent gestapt. Bovendien dient er een periode van drie maanden voor het hoger beroep na de uitspraak van de rechter te zijn verstreken. Wilt u echter beiden niet in hoger beroep? Dan kunt u een akte van berusting tekenen, waarbij u aangeeft niet in hoger beroep te willen gaan. U hoeft dan deze periode niet af te wachten. Wilt u meer weten over een eenzijdige scheiding? Neem meteen contact op voor een kennismakingsgesprek via carlijn@rouwetadvocaat.nl of op 06-30734877.
Gratis advies?
Gratis advies ontvangen?
Wilt u gratis juridisch advies? Dan kunt u gebruik maken van het contactformulier. Na het invullen van uw naam, e-mailadres en telefoonnummer zal Carlijn spoedig contact met u opnemen. Het is ook geen slecht idee om de blogposts van Carlijn goed door te nemen. In deze blogs leest u veel nuttige informatie. Doordat de blogposts geschreven zijn door een advocaat in Arnhem, kunt u er zeker van zijn dat de informatie nuttig is.