Deskundig en gespecialiseerd
Persoonlijk en betrokken
Rechtstreeks en goed bereikbaar

Hoe lang duurt een echtscheiding

Deskundig en gespecialiseerd
Persoonlijk en betrokken
Rechtstreeks en goed bereikbaar

Factoren die meespelen bij hoe lang een echtscheiding duurt

Hoe complex uw echtscheiding is, bepaalt voor een groot deel hoe lang de scheiding zal duren. Een aantal factoren die bij de duur van het scheidingsproces een rol spelen, zijn:

Het financiële vermogen van u en uw ex-partner

Welke financiële zaken dienen er bijvoorbeeld verdeeld te worden? Voorbeelden hiervan zijn een koopwoning, uw pensioen, een eigen onderneming, de alimentatie en eventuele schulden. Het verdelen van het financiële vermogen tussen u en uw ex-partner dient nauwkeurig te gebeuren om vervelende verrassingen achter te voorkomen. Ook de fiscale gevolgen van de afspraken dienen te worden berekend.

De eigen woning

Als u over een eigen koopwoning beschikt, hebben uw woonwensen een aanzienlijke invloed op de lengte van het scheidingsproces. Met name als er overlegd moet worden met een hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur.
Het ouderschapsplan

Als u samen met uw ex-partner een of meerdere minderjarige kinderen heeft, bent u wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maakt u afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen.
Emoties en conflicten met uw ex-partner

Verschilt u op enkele punten van inzicht met uw ex-partner, dan heeft dit effect op de duur van de scheiding. Er zijn bijvoorbeeld meer gesprekken noodzakelijk om het eens te worden, waardoor het proces langer gaat duren. Hoeveel extra gesprekken nodig zijn hangt af van hoe lastig het conflict is en of u allebei bereid bent om compromissen te sluiten. Verder spelen emoties een belangrijke rol bij het echtscheidingstraject, omdat eerst een aantal zaken dienen te worden uitgesproken voordat de scheiding voort kan gaan.

Hoe lang duurt een scheiding met onderlinge toestemming?

Als u en uw ex-partner met onderlinge toestemming gaan scheiden, is het niet noodzakelijk om een langdurig traject met eindeloze procedures te voeren. Met de juiste juridische hulp van een mediator of een echtscheidingsadvocaat bereiken u en uw ex-partner binnen enkele dagen de voor u beiden ideale afspraken in het echtscheidingsconvenant. De echtscheiding kan dan binnen zes tot tien weken geregeld zijn. Zodra het echtscheidingsconvenant is opgesteld, dient u samen met uw ex-partner een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in. In dit verzoekschrift vragen zowel u als uw ex-partner aan de rechter om de echtscheiding uit te spreken en de inhoud van het echtscheidingsconvenant op te nemen in de beschikking. Over het algemeen geldt voor een uitspraak van de rechtbank een termijn vanvier weken.

Gratis advies?

    Gratis advies ontvangen?

    Wilt u gratis juridisch advies? Dan kunt u gebruik maken van het contactformulier. Na het invullen van uw naam, e-mailadres en telefoonnummer zal Carlijn spoedig contact met u opnemen. Het is ook geen slecht idee om de blogposts van Carlijn goed door te nemen. In deze blogs leest u veel nuttige informatie. Doordat de blogposts geschreven zijn door een advocaat in Arnhem, kunt u er zeker van zijn dat de informatie nuttig is.

    Gratis intakegesprek aanvragen Bel voor advies op maat